ODKRYWAMY LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI ZIÓŁ

Przedstawiamy państwu relacje zdjęciową ze spotkania z fitoterapeutką. Tematyka leczniczych właściwości ziół cieszy się niesłabnącym zainteresowanie. Czy wiecie ile zastosowań ma czeremcha, która rośnie dziko w wielu zakątkach naszego miasta? Z liści, a także z kory z młodych gałązek czeremchy przygotowuje się odwary o działaniu odkażającym i bakteriobójczym. Mogą one służyć do przemywania skóry – leczenia stanów zapalnych, zmian grzybiczych, trudno gojących się ran. Napój z czeremchy ma działanie przeciwreumatyczne, moczopędne i przeciwbiegunkowe. Pomocny jest także w zwalczaniu objawów przeziębienia. Czeremcha stanowi bogate źródło substancji bioaktywnych, do których należą: witamina C, rutyna, antocyjany,pektyny, olejki eteryczne, garbniki, fitoncydy, kwasy organiczne (m.in kwasy fenolowe, kwas jabłkowy i cytrynowy), sole mineralne.

Warto wspomnieć także o chmielu. Mało kto wie, że chmiel, a konkretnie szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu i lupulina, czyli lepki, żółty proszek uzyskiwany z szyszek chmielu, posiadają liczne właściwości lecznicze. Zawdzięcza je przede wszystkim substancji o nazwie ksantohumol – związkowi z grupy flawonoidów, który ma silne właściwości antyoksydacyjne (4-krotnie większe niż witamina C). Ponadto pomaga zwalczać wirusy, grzyby i bakterie. Wykazuje także działanie przeciwnowotworowe, m.in. indukuje enzymy, które są odpowiedzialne za detoksykację czynników rakotwórczych, i hamuje proces angiogenezy (powstawania nowych naczyń krwionośnych, dzięki którym guz pobiera substancje potrzebne do rozwoju). Chmiel jest sprawdzonym środkiem na bezsenność i uspokojenie. Pomoże także złagodzić objawy klimakterium, ból korzonków oraz pozbyć się łupieżu.  Biorąc pod uwagę zbawienny wpływ ziół warto się edukować i korzystać z zajęć o tematyce ziół w Centrum Aktywności Lokalnej. SERDECZNIE ZAPRASZAMY 🙂

Powiązane organizacje: