Pieczenie bożonarodzeniowych ciasteczek

Wczoraj w kuchni Centrum Aktywności Lokalnej mieliśmy przyjemność gościć Klubik Mam z Goleniowa wraz z jego członkiniami i ich pociechami. Prowadzącą warsztaty z pieczenia bożonarodzeniowych ciasteczek była jedna z członkiń Klubiku. Po rozdaniu przepisów krok po kroku przygotowywano ciasto na pierniczki. Wesołe łasuchy przyglądały się dodawanym kolejno składnikom. Kiedy ciasto zostało zarobione każde dziecko dostało swój kawałek i wałkami rozwałkowywało przepyszną masę. Kiedy masa była odpowiednio rozwałkowana wyciskaliśmy z niej przeróżne kształty i figurki takie jak: bałwanek, rękawiczka, choinka, gwiazdka, ludzik, miś, bombka oraz wiele innych. Następnie po upieczeniu i wystudzeniu pierniczków przyozdabialiśmy je lukrem i innymi ozdóbkami z lukru. Frajdy było co nie miara. Gotowe wypieki przysporzyły wiele radości i zabawy ? Pośród uroczego dokazywania dzieci i wszechobecnego gwaru wytworzyła się przytulna domowa atmosfera o zapachu przyprawy korzennej. Święta tuż tuż….. Może macie ochotę na domowe pierniczki? Poniżej relacja zdjęciowa i wspaniały przepis na PIERNICZKI.

 

Pierniczki Bożonarodzeniowe:

4 szklanki mąki pszennej

2 całej jaja

1 ½ szklanki cukru pudru

2 pełne łyżki masła (temp. pokojowa)

30 dag miodu (ok. ½ szklanki miodu prawdziwego i ½ szklanki miodu sztucznego)

2 płaskie łyżeczki sody

2 łyżki kakao

2 łyżki przyprawy korzennej do pierników

1 łyżeczka (płaska ) soli

Życzmy udanych wypieków ?

Powiązane organizacje: